Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 6 de desembre de 2011

Intent d'un nou rècord mundial de lipdub a Perpinyà


Aprofitant una mobilització arreu de l'Estat francès en defensa de les llengües minoritzades el 31 de març vinent es vol reunir més de 6.000 persones per a superar el rècord mundial del Lipdub per la independència gravat a Vic

El 31 de març del 2012 els diversos pobles amb llengua pròpia que es troben sota administració francesa realitzaran manifestacions coordinades per a reivindicar una llei que garanteixi drets per les llengües minoritzades a l'estat francès. Alsacians, bascos, bretons, corsos, occitans i catalans ja han anunciat actes i mobilitzacions diverses. A Catalunya Nord la Federació per la defensa de la llengua i la cultura catalanes, que agrupa gairebé un centenar d'associacions, organitzarà la gravació d'un lipdub amb l'ambició d'aconseguir el rècord mundial de participació, un rècord del món que “ha de palesar la nostra voluntat de garantir la transmissió de la llengua catalana a les futures generacions”. “Tenim un objectiu clar: volem superar de llarg les 6000 persones al carrer per la llengua catalana, el dia 31 de març del 2012 a Perpinyà” afirmen des de la Federació nord-catalana. S'ha obert una pàgina web especial per explicar aquest projecte de rècord del món.

L'actual rècord també és català

Actualment el rècord mundial de lipdub, amb més de 5770 persones, és també català. Es tracta del Lipdub per la independència gravat a Vic, a la comarca de l'Osona. Els realitzadors del de Vic serien els encarregats també del de Perpinyà en col·laboració amb la Federació organitzadora. Un altre molt significatiu va ser el Lipdub per la llengua, enregistrat en diversos espais de Barcelona i que va comptar amb la participació de 1.500 persones i de nombrosos personatges coneguts, entre els quals l'actor, periodista i realitzador francès Antoine de Caune que estava a Barcelona en el moment del rodatge.

Què és un lipdub?

Un lipdub o lip dub (“doblatge labial”) és un vídeo musical realitzat per un grup de persones que sincronitza els seus llavis, gestos i moviments amb una cançó popular. La filmació sol realitzar-se en una sola seqüència, sense talls, en la qual els participants sincronitzen els llavis amb la lletra de la cançó que escolten en un reproductor d'àudio mòbil. Posteriorment, s'edita la gravació resultant incorporant la cançó original com a banda sonora del lipdub. Els lipdub més populars són fets mitjançant una sola seqüència, que sovint ens transporta a través d'espais diferents i situacions d'un entorn, on alguns participants surten cantant un tros de la cançó fins que són substituïts per uns altres, que continuen per on anaven els anteriors, i així successivament, fins al final de la cançó. Els autors d'aquests vídeos solen tractar de mostrar el bon ambient d'un grup determinat a més de realitzar de forma col·lectiva una experiència creativa, lúdica i sense complicacions tècniques.

El Punt Avui